Usi celulare

Foaia de usa se obtine prin formarea unei rame de lemn masiv din doua bare de lemn rasinos cu sectiunea de 34×42 mm in interiorul careia se fixeaza cu capse un fagure de hartie. Pe aceasta rama se lipesc cele doua fete obtinute prin aplicarea de furnir natural de lemn autohton (fag, stejar, cires, nuc) sau exotice (wenge, zebrano, etc) pe foi de MDF cu grosime de 4 mm lipit la cald in prese. In foaia de usa se pot decupa pe CNC divesse modele in care sa se monteze foi de sticla sau tablii furniruite.

Tocul usilor celulare se realizeaza din bare de lemn masiv rasinos cu sectiunea de 80×40 mm, bare obtinute prin imbinarea elementelor de lemn masiv din care au fost eliminate defectele (crapaturi, noduri, pungi de rasina, etc). Dupa profilarea elementelor se aplica furnir natural prin lipire. Tocurile sunt prevazute cu un canal in care se introduce garnitura din cauciuc pentru realizarea etansarii pe foaia de usa.

Imbracaturile necesare pentru preluarea grosimii peretilor se confectioneaza din placi de PAL taiate la dimensiuni si furniruite cu furnir natural lipit la cald in prese. Canturile sunt prevazute cu canale pentru montarea pervazelor.

Pervazele care se monteaza pe perete se realizeaza din placa de MDF cu grosimea de 12 mm taiata la dimensiuni, cu o latime de 70 mm, profilata pe margini si furniruita cu furnir natural de lemn. Pervazele au o aripioara din MDF de 4 mm care intra la montaj in canalele imbracaturilor pentru a putea prelua eventualele diferente de grosime ale peretilor.

Tocul, foaia de usa, imbracaturile si pervazele se vopsesc la culoarea dorita cu baituri si lac pe baza de solvent sau cu lacuri colorate pe baza de apa. Dupa uscare se monteaza foaia de usa pe toc folosind feroneria necesara (balamale, broasca, silduri, contraplaca)

Usile interioare cu structura interna tip fagure au cateva avantaje care le recomanda;

– sunt usi usoare, deci nu necesita balamale speciale, nu suprasolicita broasca atunci cand se trantesc, sunt capabile sa faca un numar mare de cicluri de inchidere-deschidere fara sa fie necesara reglarea usii (sunt fiabile datorita inertiei reduse)

– au o izolare termica acceptabila datorita aerului din structura foii de usa

– au rigiditate buna, miezul celular daca este bine lipit de fetele foii de usa asigura o rigiditate buna.

– sunt usi ieftine, fiind varianta cea mai economica

Printre dezavantajele usilor celulare sunt

– coeficient redus de izolare fonica

– sensibilitate la umiditate excesiva

– rezistenta redusa la impact punctual (perforare prin lovire)